30 mai 2012

Oppksrift heklekjole fra 60-tallet

funnet i gammelt ukeblad fra 1968. Jeg blogget om den i november 2010, og her er en liten oppdatering inkl oppskriften. Den er enkel og forholdsvis rask å hekle, og resultatet er en nydelig kjole fra "gamledager". Jeg heklet den litt lengre enn det som sto i oppskriften, da kjolene på 60-tallet var ganske så korte synes jeg... 


Slik ble kjolen da jeg heklet den

Størrelser: 4 og 6 år
Materialer: ca 200-250g garn til  heklenål 3,5
Heklefasthet: 21m i bredden = 10cm
Lm=luftmaske, fm=fastmaske, st=stav, rst=relieffstav kast, 

Kjolen:
Ryggen: legg løst opp 11lm, snu, begynn i 2lm fra nålen og hekle 1fm i hver lm, med 110fm på raden. Fortsett i mønster slik; stikk nålen ned fra forsiden og under neste st (på tvers under st) hent en løkke av garnet, kast, trekk igjennom de siste 2 løkker på nålen.(på 2.rad i mønsteret stikkes nålen ned fra forsiden av arb. omkring st, mens på 3.rad hekles fra vrangen der må rst hekles omkring st fra baksiden av arb, som retten.)

1.rad:  2lm, 1st i første m . x hopp over 2m, hekle 5st i neste m, hopp over 2m, 1st i neste m. gjenta fra x ut raden slutt med 1st i siste m. 18 vifter på raden.

2. rad: snu med 2lm, 1st i første m. x 5st i midterste st av viften, 1rst omkring neste st (Omkring st fra forsiden). Gjenta fra x ut raden, slutt med en vanlig stav.

3.rad: som 2.rad, men hekle rst omkring den ene st fra baksiden av arb. (som er rettsiden på plagget). 
Det er 2.rad og 3.rad som skal gjentas videre. Når arbeidet nedenfra er 8-9cm felles ved å sløyfe 1 st i hver vifte på raden. Fell slik ver 8-9cm 2 ganger til det blir 2st igjen i hver vifte. Hekle til stykket måler 28-31cm. Fell så til ermhull 6m (1 mønstergjentakelse) på hver side av neste rad: hekle kj over de m skal felles i beg av raden, snu før de m som skal felles i slutten av raden. Hekle 3-4cm videre, del så stykket på midten til splitt og hekle hver del videre for seg til 13-15 fra ermhullet. Fest.
Forstykket: hekles som ryggen til ermhullet er 9-11cm høyt, men uten splitt. La de midterste 11m stå og hekle hver side for seg: fell på hver rad ved halsen: 3, 2, 1m, fest tråden når ermhullet er 13-15cm fra ermhullet.fest.


Montering: Sy skuldersømmene og sidesømmene med kastesting, uten sømrom. Hekle 3 rader fm, rundt hvert ermehull, hopp over 5m i løpet av 2 rad. Hekle 4rader fm rundt halsen, fell 4m i løpet av 2rad, og hekle 4 rad også rundt splitten i nakken, med 4 små hemper på høyre side, av 3lm. Damp lett over sømmene, og sy i knapper.

Når kjolen er fravokst: gjelder det bare lengden, holder det med å skjøte på nedentil med det nødvendige antall fm-rader.

2 kommentarer:

  1. For en nydelig kjole! Takk for du deler oppskriften <3. Den skal jeg prøve meg på!

    SvarSlett
  2. NYDELIG arbeid! Takk for at du deler! Har sett etter en slik... :-)

    SvarSlett